İLK FOTOĞRAFLAR
Yunanca kökene dayanan fotoğraf sözü ışıkla yazmak, iz bırakmak anlamındadır. Nesnelerden yansıyan ışığın ışığa duyarlı bir yüzeye kaydedilmesi ile oluşur.
Karanlık bir odanın bir duvarındaki delikten geçen ışık ışınları karşı duvarda görüntü oluşturur. Bu prensibine dayanan Camera Obscura gerçekçi resimler yapmak amacıyla 1300-1400’lü yıllarda ressamlar tarafından kullanıldı. Danillo Barbaro 1568 yılında camera obscuraya bir mercek uygulayarak daha kaliteli görüntü elde edilmesini sağladı.
İlerleyen yıllarda yapılan çalışmalarla zorluklar aşılarak camera obscura bir kağıt üzerine elle daha rahat resim çizilebilir duruma getirilmiştir
KALICI GÖRÜNTÜNÜN KAYDI VE İLK FOTOĞRAFLAR
Joseph Nicepore Niepce ışığa duyarlı bir levha üzerinde kalıcı görüntüler elde etmeyi 1813 yılında başarır. Niepce aşağıda görebileceğiniz bu kalıcı görüntüyü ışığa duyarlı yüzeyi sekiz saat boyunca pozlayarak elde etmiştir.
Joseph Nicepore Niepce’in penceresinden 8 saat boyunca pozlayarak 1813 yılında elde ettigi fotoğraf tarihinin ilk görüntüsü.
Çalışmalarını benzer çalışmalar yapmakta olan Louis Jacques Mande Daguerre ile sürdürür. Niepce çalışmalarını kalıcı yöntemlere dönüştüremeden vefat eder. Daguerre ışıklanmış bir levhayı içinde kimyasalların bulunduğu bir kaba yanlışlıkla koyup birkaç gün sonra levhayı farkettiğinde yıl 1835’tir. Kendi adını vereceği bu yöntemi bulur. Daguerrotype adını verdiği bu buluş 1838 yılıda Fransız Bilimler Akademisi’nce resmileştirilir.
İnsanın görüntülendiği ilk fotoğraf olarak bilinen bu fotoğraf 1838 yılında Louis Daguerre tarafından çekilmiştir. Kalabalık Temple Bulvarı’nın görüntüsü olmasına rağmen trafik ve hareket eden hiç bir nesne fotoğraflanamamıştır. Yalnız durağan nesneler görüntülenebilmiştir. Fotoğrafın çekildiği 10 dakikadayı aşan bu pozlama süresince nisbeden hareketsiz olan ayakkabısını boyatan bir kişi ve ayakkabı boyacısı hareklet edebilen nesneler içinde bir istisna oluşturarak fotoğrafta yer almışlardır. Pozlama süresi 10 dakikadan fazla olduğundan, trafiğin akışı fotoğrafta görüntülenebilmek için fazla hızlı kalmıştır.
Yorum bırakın