
Yediye çeyrek var diyebilir miyiz? Sanırım evet. PMBOK7 ® Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu’nun taslak metni PMI tarafından 16 Ocak 2020 günü yayınlandı.
PMBOK6 ® Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu’nun ilk üç bölümü sırasıyla:
- Giriş,
- Projelerin Faaliyet Gösterdikleri Çevre ve
- Proje Yöneticisinin Rolü
idi.
PMBOK7 ® Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu’nun halka açılan ve yalnız bu ilk üç bölümün yer aldığı ilk taslağındaysa bölümler sırasıyla:
- Giriş,
- Değer Teslim Sistemi (Value Delivery System) ve
- Proje Teslim Prensipleri (Project Delivery Principles)
olarak anılıyor.
PMBOK6® Kılavuzu Proje yöneticisinin rolüne ayrı bir bölüm ayrılan ve liderlik, iletişim yetkinlikleri gibi yetkinlik ve becerilerinin önemine güçlü vurgu yapan ilk PMBOK® Kılavuzu idi. Yedinci sürümdeyse gelen güçlü değişimin belirtileri hissediliyor.
Çok genel olarak baktığımızda, projenin hedeflediği değeri üretmesi ve proje yönetim çerçevesinin oluşmasında evrensel prensiplerin yol gösterici olacağı öne çıkıyor.
“Projedeki İnsanlar” başlığı altındaki bölüm özellikle dikkatimi çekti. “Proje Yöneticisi” yerine “Proje Lideri” kavramının öne çıkarıldığını algılıyorum. Eğitimlerde katılımcılarla tartışırken, hep proje yöneticisinin bir yöneticiden çok bir lider olması gerektiğini vurgular ve üzerinde tartışırız. Projedeki insanlar bölümü de artık Proje Lideri başlığında anıyor projeyi yönetecek olan rolü. Bu başlık içinde lider kavramının altında gereksinime göre farklılaştırıyor “Proje Yöneticisi” ve “Scrum Ustası” olarak.
Daha önceki kılavuzlarda paragraflarda geçen ama özellikle vurgulanmayan iki rol ise bu kez vurgulanıyor. Bu roller kolaylaştırıcı ve koç (Facilitator/Coach). Bunlar aslında her proje liderinin sahip olması gereken olmazsa olmaz beceriler. Dikkatimi çeken bir diğer rol ise, günümüzde çokça anılan ve çevik organizasyon ve/veya ekiplerde yer alan, çevik proje yönetiminde önemli rol oynayan “Çevik Koç (Agile Coach)” rolü. Taslakta bu role yer verilmemiş, fakat taslağın alacağı geribildirimler sonucu ekleneceği düşüncesindeyim.
Gelin kılavuzun değişen bilgi aktarım yapısına da bakalım. Altıncı ve önceki sürümlerde bize aktarılan bilgi birikimi kılavuzda iki kısım altında aktarılırdı.
Birinci kısım, “Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu” idi. Bu kısım bilgi alanları bazında kırılarak tanımlanmış ve açıklanmıştı. Şimdi ise şu şekilde kırıldığını ve başlıklandırıldığını görüyoruz.
- Performans alanları
- Ekip
- Paydaşlar
- Yaşam döngüsü
- Planlama
- Belirsizlik ve ikircikliliğe yön vermek
- Teslimat
- Performans
- Proje çalışması
- Uyarlama
- Modeller, metotlar, araç ve teknikler
İkinci kısım, “Proje Yönetim Standartları” idi. Bu kısım süreç grupları bazında kırılarak tanımlanmış ve açıklanmıştı. Şimdi ise Proje Yönetim Standartlarının şu şekilde kırıldığını ve başlıklandırıldığını görüyoruz.
- Giriş
- Proje teslim Prensipleri
- Yöneticilik/İdarecilik (Stewardship) (Bakalım Çeviri ekibi nasıl çevirecek.)
- Ekip
- Paydaşlar
- Değer
- Bütüncül düşünme
- Liderlik
- Değer Teslim Sistemi
- Uyarlama
- Kalite
- Karmaşa
- Fırsatlar ve Tehditler
- Uyarlanabilirlik ve esneklik
- Değişim yönetimi
PMBOK® Kılavuzu her zaman, kılavuzda aktarılan içeriğin bir metodoloji olmadığını ve birçok projenin başarılı olmasını sağlayan bir en iyi uygulamalar kılavuzu olduğunu belirtir.
Taslağı incelediğimizde PMBOK7® Kılavuzu bize bu kez, proje yönetimi dünyasının nabzını daha iyi tutacağı; ister geneksel olarak anılan öngörücü yaklaşım, ister çevik yaklaşımlar ve isterse hibrit yaklaşım olsun tüm bu proje yönetimi yaklaşımlarına dengeli yakınlıkta destekleyecek bilgi birikimini bizlere aktaracağı düşüncesi yaratıyor.
Yedinci sürümü heyecanla bekliyoruz.