Fotoğraf makinesinin temel bileşenleri iki ana parçadan oluşur. Bu iki ana parça gövde ve objektiftir. Basit amatör makinelerde objektifler gövdenin ayrılmaz bir parçasıyken ileri amatör ya da profesyonel makinelerde gövdeden ayrılıp amaca göre değiştirilebilen bir parça halindedir.
OBJEKTİF
Fotoğrafı çekilecek nesneden gelen ışık ışınlarından görüntünün oluşmasını sağlayan optik araçtır. Oluşacak görüntünün kalitesini belirleyen en önemli etkendir. Kullandığınız objektifin odak uzaklığı çekeceğiniz fotoğrafta oluşacak alan derinliği ve perspektif üzerinde etki yaratacaktır.
DİYAFRAM
Objektifin içinde bulunan ve objektiften geçen ışık miktarını yani pozlamayı denetlememizi sağlayan bileşendir. Gözümüzdeki diyaframa benzer. Fotoğrafta alan derinliğini denetlemenizi sağlayan bileşendir.
Genellikle 1.2, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32, 64 gibi değerler alır. Bu değerin büyümesi diyaframın kısık olması olarak ifade edilir ve geçen ışık miktarı kısılmış/azalmıştır. Bu değerin küçülmesi diyaframın açık olması olarak ifade edilir ve geçen ışık miktarı çoğaltılmıştır.
GÖVDE
Bazı fotoğraf makinelerinde objektif ile bir bütün olan gövde objektifin dışındaki unsurları içerir.
DEKLANŞÖR
Fotoğraf makinesinin üzerinde bulunan fotoğrafın çekilmesi işlemini başlatmamızı sağlayan düğmedir.
BAKAÇ / VİZÖR
Objektifin ışığa duyarlı yüzey üzerinde oluşturacağı görüntüyü izlememizi sağlayan sistemdir.
ÖRTÜCÜ / PERDE (OBTÜRATÖR / ENSTANTANE)
Objektiften geçerek ışığa duyarlı yüzeye düşecek olan ışığın ışığa duyarlı yüzeyi etkileyeceği süreyi denetlememize olanak tanıyan sistemdir. Bu sistem yardımı ile fotoğrafın çekileceği süreyi belirleyebiliriz. Fotoğrafınızda farkı hareket etkilerini oluşturmanıza izin verir.
Örtücü hızları genellikle T, B, 8, 4, 2, 1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000, 1/4000, 1/8000 gibi değerler alır ve bu değerler saniye cinsindendir.
”T” ve ”B” özel ayar konumlarıdır. Örtücünün açık kalacağı süreyi biz istediğimiz gibi belirleriz. Örtücü ”B” konumundayken deklanşörün basılı kaldığı sürece açık kalacaktır ”T” konumunda ise, deklanşöre ilk basışta açılır ikinci basışta kapanır ve bu iki basış arasında açık kalır. ”T” konumu bazı makinelerde bu şekilde çalışırken bazı yeni sayısal makinelerde size perdenin açık kalacağı süreyi tanımlama olanağı verir ve deklanşöre basıldığında örtücüyü sizin belirttiğiniz süre kadar açık tutar. Bir zamanlayıcı işlevi görür.
Büyük format profesyonel makinelerde örtücü gövdede olmak yerine objektifin içinde yer alabilmektedir.
IŞIK ÖLÇER (POZOMETRE)
Pozlamayı nasıl yapacağımıza karar verebilmemiz için fotoğrafı çekilecek olan konudan yansıyıp fotoğraf makinemizin objektifinden geçerek gelen ışığın miktarını ölçerek size bildiren sistemdir.
Yorum bırakın